Inscriere newsletter
Navigare

Un nou studiu sugerează că ar fi o legătură cauzală între obezitate și SM

S-a dovedit faptul că persoanele care sunt genetic predispuse să aibă indicele de masă corporală ridicat sunt șanse mai mari să dezvolte SM

Traducere: Lorena Țirtea, psiholog, voluntar ASMR

Acest studiu confirmă studiile anterioare în care s-a dovedit existența unei asocieri între obezitate și SM.

Studiile genetice
Pentru a înțelege mai bine legătura dintre indicele de masa corporala și riscul de a dezvolta SM, cercetătorii au folosit datele din 2 studii importante din genetică.
Studiul GIANT a implicat   322,105 de persoane și s-au cercetat factorii genetici asociați cu înălțimea și greutatea. Studiul IMSGC este cel mai mare studiu internațional făcut pe genetică în SM, studiu la care au participat 14,498  persoane cu SM și  24,091 persoane fără SM.
 
Cercetătorii au descoperit  că 70% din variațiile genetice erau semnificativ legate de indicele de masă corporalăși au verificat dacă acestea erau mai des întâlnite la persoanele cu SM. Rezultatele au arătat că persoanele care purtau/ aveau aceste variații genetice (având totodată și nivele ridicate ale indicelui de masă corporal) prezentau un risc mai amre de a dezvolta SM.
 
Cauzele SM
Nivele ridicate ale indicelui de masă corporal sunt asociate cu un număr de schimbări în corp, dar sunt necesare alte studii pentru a descoperi care dintre aceste schimbări contribuie la dezvoltarea/apariția SM.

Până în momentul de față, cercetările au dovedit că SM este cauzată de o combinație de factori genetici, de mediu și de stil de viață, care împreună determină riscul persoanei de a dezvolta SM.

Stil de viață sănătos

Doctorul Sorrel Bickley, coordonatorulcercetărilor biomedicale din MS Society a spus:

”Aceasta este o piesă valoroasă în cercetare care aduce o dovadă în plus în ceea ce privește legătura dintre obezitate și SM. Este vital să îmbunătățim modul în care înțelegem faptul că unii factorii genetici și de mediu sunt asociați cu SM, și este îmbucurător să vedem că apar studii în această arie.  Acest studiu sprijină dovezile benefiiclor  unui stil de viață sănătos ”.

 sursa: https://www.mssociety.org.uk/ms-news/2016/06/new-evidence-suggests-link-between-obesity-and-ms