Inscriere newsletter
Navigare

Data nașterii influențează scleroza multiplă

Cercetătorii au descoperit că luna nașterii poate crește riscul apariției Scleroză Multiplă în Marea Britanie

Traducere: Tirtea Lorena - voluntar ASMR

 

Luna sau anotimpul în care o persoană s-a născut poate spori riscul apariției unor boli cum ar fi diabetul sau astmul. Acest efect reprezintă rezultatul acțiunii unor factori de mediu care nu sunt constanți pe toată perioada anului pentru mamă și copilul nenăscut.

 De exemplu, copiii născuți în Marea Britanie în luna aprilie au fost expuși la mai puține raze de soare (mai puțină vitamina D) pe perioada de vieții intrauterine, comparativ cu cei născuți în noiembrie. Prin urmare, persoanele născute primăvara (Martie, Aprilie, Mai) prezintă un risc mai mare de a dezvolta scleroză multiplă. În orice caz, alte studii au pus la îndoială  rezultatele acestui studiu, subliniind existența unui cumul de factori care pot intensifica riscul apariției sclerozei multiple, factori care nu pot fi atât de ușor explicați doar de anotimpul nașterii. 

Într-un studiu, care a cuprins peste 21 000 de persoane cu scleroză multiplă, autorii de la Universitatea din Oxford și-au pus problema dacă luna nașterii sporește riscul dezvoltării sclerozei multiple în Marea Britanie. Ei au descoperit că luna nașțterii are un rol semnificativ în ceea ce privește riscul de a dezvolta scleroză multiplă.

Bebelușii care sunt născuți în luna aprilie prezintă cel mai mare risc să dezvolte scleroză multiplă pe parcursul vieții, comparativ cu cei care sunt născuți în noiembrie, care prezintă cel mai mic risc (există o diferență în riscul de apariție a sclerozei multiple în aprillie comparativ cu noiembrie de 17-24 %).

Acest lucru poate fi explicat, de exemplu, prin faptul că mamele care au fost expuse mai puțin razelor soarelui (ceea ce înseamnă mai puțină vitamina D) în lunile de iarnă (decembrie, ianuarie, februarie), activități fizice sau diete diferite pe perioada sarcinii etc. Acest efect, consecință nu este specific doar în ceea ce privește scleroza multiplă; există și alte tulburări, boli care prezintă asocieri similare între apariția bolii și luna în care persoana s-a născut.

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27366989