Inscriere newsletter
Navigare

Celulele T și regenerarea mielinei

Descoperirea rolului celulelor T în regenerarea mielinei ar putea duce la terapii care reconstruiesc procesul

de Magdalena Kegel

 Celulele T de reglementare în sistemul nervos central declanșează maturarea celulelor stem care cresc producția de mielină la neuroni vatamaţi - o descoperire care plasează ideea de regenerare în scleroza multiplă (SM), într-o lumină nouă. Mielina este o substanță esențială pentru funcționarea sistemului nervos. SM se caracterizată prin distrugerea mielinei, deci înțelegerea modului în care are loc regenerarea de mielină este o constatare importantă.

Cu această nouă înţelegere a modului în care celulele imune stimulează repararea creierului, cercetatorii pot încerca acum să dezvolte terapii care imită procesele. Deoarece tratamentele actuale SM pot doar incetini rata de deteriorare a leziunii noi, fără a avea un impact asupra leziuni mai vechi, aceste terapii nu ar împiedica numai pacientii cu SM de la a se înrăutăţii, dar, de asemenea, îi ajută la îmbunătăţirea sănătăţii..

Studiul, „Celulele T de promovare a reglementării şi regenerării mielinei in sistemul nervos central“, de asemenea, a demonstrat că celulele T de reglementare au un rol mai mare în organism decât cea de a acționa ca o forță pentru a calma și de a rezolva procesele inflamatorii. Raportul a fost publicat in revista Nature Neuroscience. 

„La Queens vom lua o abordare unică și proaspătă pentru a descoperi modul in care sistemul imunitar conduce repararea creierului,“ a declarat Dr. Yvonne Dombrowski, de la Universitatea Queens Belfast într-un comunicat de presă. Ea este autoarea studiului respectiv.

„Această informaţie este esențială pentru proiectarea viitoarelor tratamente care să abordeze boli neurologice, cum ar fi MS, într-un mod nou - repararea pagubelor, mai degrabă decât doar de reducerea numărului de atacuri cerebrale. În viitor, combinarea acestor abordări va oferi rezultate mai bune pentru pacienti“, a spus Dombrowski.

Echipa de cercetare a remarcat că ceea ce împiedică regenerarea în SM nu este lipsa de celule stem, care se pot transforma in celule producatoare de mielina. Celulele stem sunt acolo, dar acestea nu sunt activate.

Intre timp, creierul unui pacient SM este ca un magnet pentru celule T. Echipa a descoperit ca celulele T de reglementare - cunoscute pentru rolul lor în contracararea inflamației - va promova dezvoltarea celulelor Oligodendroglii producătoare de mielină. Aceasta duce la mielinizarea nervilor deterioraţi.

Şoarecii care nu aveau celulele de reglementare nu au putut repara daunele mielinei precum șoarecii normali. Dar atunci cand cercetatorii au transferat celulele reglatoare T, leziunile vechi au început să se vindece.

Echipa a observat efecte similare atunci când se studiază felii din creierul șoarecilor într-un vas de laborator. Ei au descoperit că capacitatea celulelor T pentru a repara daunele mielinei a fost prezentă, fără nici o inflamație aparentă.

Dar echipa nu s-a oprit la identificarea celulelor. Ei au fost capabili să identifice molecula celulei T  - CCN3 - care a condus la maturarea celulelor stem si de regenerare.

„Acesta este un pas important înainte în înţelegerea modului in care creierul si măduva spinarii se repară în mod  natural şi deschide un nou potențial terapeutic pentru regenerarea mielinei la pacientii“, a spus dr Denise Fitzgerald, autoarea studiului. „Vom continua să lucrăm împreună pentru a avansa cunoștințele și pentru a împinge limitele cunoașterii științifice pentru beneficiile aduse pacienților și pentru societate, în încercarea de a schimba viața în bine, pe tot globul.“

În plus față de echipa de cercetare de la Queens, studiul a implicat cercetatori de la instituţii din Cambridge, San Francisco, Edinburgh, Nisa, și Maynooth, Irlanda.

„SM este o condiție imprevizibilă și provocatoare, și ne angajăm să impulsionăm cercetarea pentru a gasi tratamente eficiente pentru toata lumea“, a spus dr Sorrel Bickley, şef de cercetare biomedicala al Societăţii SM din Marea Britanie „Acest studiu interesant ne oferă o importantă înțelegere a modului prin care repararea mielinei poate fi promovată, care ar putea deschide noi domenii pentru dezvoltarea tratamentului. Salutăm această colaborare internațională condusă de Irlanda de Nord, în cazul în care ratele de SM sunt printre cele mai ridicate din lume.“

Sursa:

https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/03/16/ms-researchers-learn-how-t-cells-are-involved-in-myelin-production/?utm_source=Multiple+Sclerosis&utm_campaign=ed58e49ccb-RSS_MONDAY_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b5fb7a3dae-ed58e49ccb-71925997