Inscriere newsletter
Navigare

Leziunile cerebrale și disfuncțiile sexuale la femeile cu SM

Sunt leziunile cerebrale asociate cu disfuncțiile sexuale la femeile cu SM?

Traducer: Claudia Torje - voluntar ASMR

 

Cercetătorii au investigat legatura între leziunile cerebrale și severitatea problemelor sexuale la femeile cu SM.

Aproximativ 80 % dintre femeile cu SM experimentează disfuncții sexuale cel puțin o dată pe parcursul bolii. Simptomele cele mai frecvent raportate includ senzație genitală redusă, reducerea lubrifierii vaginale, dificultăți de excitare și dificultatea sau incapacitatea de a ajunge la orgasm. Durerea în timpul actului sexual este, de asemenea, un simptom raportat frecvent la femeile cu SM, care poate să apară din cauza uscăciunii vaginale, a spasticității sau a hipersensibilității.

În acest studiu de la University Hospital Erlangen, Erlangen-Nürnberg din Germania, cercetătorii au cercetat dacă există o asociere între leziunile cerebrale văzute pe RMN și severitatea problemelor sexuale raportate de femei cu SM.

Ei au folosit un chestionar despre funcția sexuală feminină pentru a evalua gravitatea problemelor sexuale, cum ar fi scăderea libidoului și lubrifierea vaginului ambele fiind esențiale pentru un contact sexual satisfăcător. Apoi, au efectuat analize avansate RMN pentru a găsi locația leziunilor care ar putea fi legate de disfuncțiile sexuale.

Ei au descoperit că leziunile din anumite regiuni ale creierului, cum ar fi cele din partea vizuală a creierului sau a zonelor legate de funcțiile viscerale (de exemplu, ritm cardiac, digestie, frecvența respiratorie, urinare și excitare sexuală) au fost legate de disfuncțiile sexuale.

Cercetătorii recunosc unele limitări ale metodei lor, și, prin urmare, studiile viitoare ar trebui să reproducă aceste constatări, înainte ca orice relație de cauzalitate să fie demonstrată între leziunile cerebrale și disfuncțiile sexuale la femeile cu SM.

Detalii cercetare:

Titlu: Disfuncțiile sexuale la femeile cu scleroză multiplă  corelate neuroanatomic

Bobinator K1, Linker RA1, Seifert F1, Deutsch M1, Engelhorn T2, Dörfler A2, Lee DH1, Hösl KM3, Hilz MJ1.

Abstract

OBIECTIV: Acest studiu își dorește să stabilească asocierile dintre modificările excitării sexuale feminine, precum și a lubrifierii vaginale și locul leziunilor cerebrale în scleroza multiplă (SM).

METODA: La 44 de femei cu SM (vârsta medie: 36,5 ± 9,9 ani), a fost evaluat istoricul lor medical și evaluția funcției sexuale folosind scorurile sexuale feminine  - Funcția Index pentru excitare și lubrifiere vaginală. S-au determinat potențiali factori de confuzie ai disfuncție sexuale: vârsta; durata bolii; handicapul fizic; depresia; disfuncții de vezică urinară sau disfuncție urinară; și volumul total al leziunilor cerebrale. Scorurile de excitațiă și lubrifiere au fost corelate între ele și cu potențialii factori de confuzie. Leziunile cerebrale SM au fost înregistrate prin scanare imagistică. Cartografierea leziunilor simptomatice bazate pe  voxel (VLSM) este o investigație adaptată pentru amestecarea variabilelor și a fost efectuată pentru corelarea locurilor leziunilor cerebrale din SM cu scorurile de excitare și lubrefiere.

REZULTATELE: S-a constatat o scadere a scorurilor de excitare, corelate cu scăderea scorurilor de lubrifiere; Scorurile de lubrifiere au scăzut când au fost asociate cu simptome ale vezicii urinare sau disfuncțiile urinare. Scorurile de excitatie și lubrifiere nu au fost asociate cu alte variabile. Analiza multivariată, a VLSM, a scorurilor de excitare și lubrifiere ca și covariabile de interes, au arătat o corelație între leziunile occipitale din partea dreaptă asociate cu afectarea excitării și leziunile insulare din partea stangă au fost asociate cu scăderea lubrifierii vaginale. Slăbirea lubrefierii a ramas asociată cu leziunile insulare din partea stangă și după reglarea disfuncțiilor urinare și de vezică urinară.

INTERPRETARE: Datele indică faptul că afectarea de excitare sexuală feminină este asociată cu leziunile SM din regiunea occipitală, integrarea informațiilor vizuale și ajustarea atenției spre intrările vizuale. Afectarea lubrefierii  este corelată cu leziuni în regiunea insulară din partea stângă, contribuind la cartografierea și generarea de stări de excitare viscerale.

Ann Neurol 2016.

Sursa:

https://www.msif.org/news/2016/09/09/are-brain-lesions-related-to-sexual-dysfunction-in-women-with-ms/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27464008