Inscriere newsletter
Navigare

Tamoxifenul accelerează remielinizarea

Traducere Stanca Potra

Tamoxifenul, comercializat sub numele de Nolvadex, este un medicament ce blochează acțiunea unor estrogeni, fiind utilizat în primul rând pentru anumite tipuri de cancer. Dar ultimele studii arată faptul că acest medicament contribuie totodată la accelerarea reparării leziunilor demielinizate din sistemul nervos central.

Regenerarea mielinei la nivelul sistemului nervos central este o strategie importantă pentru ameliorarea consecințelor unor boli precum scleroza multiplă. Descoperiri anterioare au indicat faptul că proteinele de mielină care se acumulează după demielinizare, previn remielinizarea neuronală, prin blocarea celulelor diferențiale OPCs. Astfel, au fost testate medicamente care să ajute acest blocaj, iar Tamoxifenul este un inductor eficient al OPC. Mai mult decât atât, administrarea de Tamoxifen, în cazul șobolanilor cu celule neuronale demielinizate, a contribuit la accelerarea procesului de remielinizare.

Tamoxifenul este un medicament cu reputație și reprezintă un cadidat promițător pentru regenerarea mielinei, deoarece nu sunt necesare teste suplimentare de siguranță a administrării acestuia. În plus, Tamoxifenul joacă un rol important în cercetarea biomedicală, ca un activator al modelelor genetice inductibile. Rezultatele noastre evidențiază importanța controalelor corespunzătoare atunci când sunt utilizate astfel de modele.

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27554391/?i=14&from=multiple%20sclerosis

Traducere: http://www.centrulsmile.ro/tamoxifenul-accelereaza-remielinizarea/