Inscriere newsletter
Navigare

Efectele unei gene și subtipuri a sistemului imunitar asupra SM evidentiațat prin RMN

Anticorpii HLA sunt dovediți a fi asociați cu atrofia creierului şi la o vârstă mai tânără în faza de debut a SM, cu precădere la femei

Traducere: Marcel Morar

 

O anumită zonă de pe un cromozom uman a arătat o slabă asociaere,  moderată cu riscul unei persoane afectate de SM. Această zonă face parte dintr-un complex de gene implicate în sistemul imunitar, cunoscut la om ca leucocite antigen (HLA).

HLA joacă roluri importante în funcţionarea normală a sistemului imunitar, în boli în care sistemul imunitar ataca organismul (boli autoimune). Încă nu ştim dacă aceste gene au efecte distincte și în alt tip de SM (subtipuri de  SM) evidențiate prin RMN.

Cercetatorii de la centrul de scleroza multipla de la Universitatea din California, San Francisco auexaminat 652 persoane cu SM recurent-remisivă şi progresivă, şi a constatat că aceste leucocite antigen HLA au fost asociate cu mai multe leziuni ale creierului documentate pe RMN, şi la o vârstă mai tânără de debut în cazul femeolor MS, dar nu pe întregul lot uman.

Rezultatele confirmă și certifică rezultatele anterioare pe HLA cât şi sugerează că HLA poate fi, de asemenea, asociată cu modificări pe RMN.

Sursa: 

https://www.msif.org/news/2016/07/08/effects-of-an-immune-system-gene-on-ms-subtypes-and-mri/