Inscriere newsletter
Navigare

Rolul microbilor intestinali în scleroza multiplă

Cercetătorii au găsit o legătură între SM și microbii care trăiesc în intestin


Miliarde de microbi trăiesc în interiorul corpului uman, în special în intestin, unde sunt sute de mii de specii diferite (bacterii și virusuri). Multe dintre acestea sunt benefice și joacă un rol important în sistemul imunitar.


Cercetătorii au arătat că acești microbi ar putea juca un rol în evoluția bolilor, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 sau artrita reumatoida. Ei au arătat că la animalele de laborator care au fost manipulate pentru a dezvolta o boală cum ar fi SM (cunoscut sub numele de encefalomielita autoimună experimentală), microbii intestinal pot afecta dezvoltarea mielinei. Mielina este un material gras care izoleaza și protejeaza nervii, permițându-le să conducă impulsuri între creier și diferite părți ale corpului în mod eficient, dar în SM aceasta este afectată.

În acest studiu de la Brigham și Womens Hospital din Boston, cercetatorii au analizat microbii intestinali, localizați în intestine și recoltați din probe de scaun de la persoanele cu SM și voluntari sănătoși. Ei au descoperit ca persoanele cu SM au avut modele diferite de microbi intestinali decât cele ale omologilor lor sănătoși. Ei au confirmat aceste descoperiri într-un al doilea grup de persoane cu SM, folosind teste de respirație, care indică activitatea microbilor intestinali. 


Interesant este faptul că microbii intestinali sunt diferiți la persoanele cu SM care au primit tratament pentru SM, comparativ cu cei care nu au primit nici un tratament.


Cu toate acestea, rămâne neclar dacă aceste modificări sunt o consecință a SM sau dacă să joace un rol în evoluția bolii SM.

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27352007