Inscriere newsletter
Navigare

Tratament pentru regresie în SM

Un nou tratament, radical, pentru scleroza multiplă ar putea opri progresia bolii și chiar regresa simptomele, conform unul studiu de mici dimensiuni.

Oameni de știință din Canada descriu rezultatele acestui studiu, pe 24 pacienți cu SM, ca fiind foarte promițătore. Ele au fost publicate în The Lancet, dar avertizează și asupra riscurilor procedurii și a faptului că doar o parte dintre pacienții cu SM sunt candidați buni pentru procedură.

Tratamentul radical implică recoltarea de celule stem din măduva spinării și înghețarea acestora înainte de a fi injectate cu substanțe de chimio-terapie ce distrug sistemul imunitar. Celulele stem sunt apoi transplantate înapoi în corpul pacientului pentru a genera un nou sistem imunitar funcțional, ce nu mai are în „memorie” funcția de autodistrugere a celulelor neuronale.

Rezultatele perioadei de peste 13 ani sunt dramatice: nici unul dintre pacienții astfel tratați nu a mai avut un puseu, iar 70% dintre aceștia au experimentat o stagnare totală a bolii.

„Studiul nostru este primul care demonstrează o stagnare completă, pe termen lung a activității inflamatorii a sclerozei multiple. Deși rezultatele sunt foarte pozitive, trebuie avute în vedere și efectele secundare, iar tratamentul este recomandat doar persoanelor cu SM foarte activ, dar în faze incipiente. Persoanele cu dizabilități considerabile, de lungă durată, nu ar beneficia de acest tratament revoluționar”, a declarat Dr Harold Atkins, de la Universitatea din Ottawa.
Unul dintre participanții la studiu a suferit un blocaj hepatic din cauza transplantului, iar un altul a avut nevoie de intervenție chirurgicală din cauza complicațiilor. Toți pacienții au făcut febră, asociată infectțiilor. Dr Emma Gray, directoarea studiilor clinice ale MS Society din UK, a declarat: „Acest tip de transplant de celule stem se încadrează într-o zonă de mare interes și dezvoltare pentru cercetările în SM și deține promisiuni puternice pentru oameni cu un anumit tip de scleroză multiplă”.

Scleroza multiplă este o boală neurologică, autoimună, în care propriul sistem imunitar atacă teaca de mielină din jurul fibrelor nervoase ale creierului și măduvei spinării, împiedicând transmiterea mesajelor de la nivelul sistemului nervos central către restul corpului. Simptomele variază de la probleme vizuale și senzații de furnicături în membre și până la semi-paralizii sau paralizii totale, pe perioade determinate de timp, numite pusee. Scleroza multiplă se manifestă diferit de la persoană la persoană și poate lua forme mai ușoare sau agravante, evoluția fiind de cele mai multe ori incertă.

Sursa: http://www.itv.com/news/2016-06-10/treatment-for-multiple-sclerosis-reverses-symptoms-of-disease/

Traducere: Stanca Potra, sursa: http://www.centrulsmile.ro/tratament-pentru-regresie-in-sm/