Inscriere newsletter
Navigare

Confirmare ECTRIMS2016 pentru Ocrevus

Noile cercetari au aratat faptul ca Ocrevus este eficient în tratamentul sclerozei multiple primar progresive și a celei recurent remisive

Traducere: Lorena Țirtea, voluntar ASMR

Noi rezultate promițătoare au reieşit în urma celei de 3-a faze ale studiului clinic în care se evalua eficacitatea tratamentului cu Ocrevus (ocrelizumab) pentru 2 tipuri de SM (recurent remisivă şi primar progresivă), a fost anunţul făcut de Roche, compania responsabilă cu conceperea si dezvoltarea acestei terapii investigative.

Rezultatele au fost prezentate în cel de-al 32-lea Congres al Comitetului European pentru tratament si cercetare în Scleroza Multiplă (ECTRIMS), care a  avut loc la Londra în perioada 14-17 septembrie.

Programele clinice pentru Ocrevus (în 3 stadii) sunt alcătuite din 3 studii: OPERA 1, OPERA 2 și cel ORATORIO. Primele 2 studii evaluează rezultatele  folosirii tratamentului cu Ocrevus în cazul pacienților cu Scleroză Multiplă, folosind ca și parametru NEDA- lipsa evidențelor activării bolii.  NEDA este atins în cazul în care nu sunt recăderi, nu apare nicio confirmare a progresiei dizabilității, nicio leziune captantă de gadoliniumla RMN si nici mărirea leziunilor identificate la RMN. 

În studiul OPERA, au fost administrate 600 mg de Ocrevus intravenos timp de 6 luni, comparându-se rezultatele acestuia cu administrarea de Rebif (interferon beta 1) la mai mult de 1600 de pacienți cu SM recurent remisivă. Cercetătorii care s-au ocupat de cumularea datelor studiului au descoperit faptul că tratamentul cu Ocrevus a crescut semnificativ numărul pacienților cu Scleroză Multiplă recurent remisivă care au ajuns la parametrul NEDA, comparativ cu cei cărora le-a fost administrat interferon. În primele 24 de săptămâni ale studiului, 60.8% din pacienții cărora le-a fost administrat Ocrevus au ajuns la NEDA, proporția a crescut la 72% în timpul săptămânilor 24- 96.

Studiul ORATORIO a evaluat eficacitatea și siguranța administrării tratamentului cu Ocrevus în cazul a 732 de pacienți cu Scleroză Multiplă primar progresivă, eficacitatea fiind măsurată prin parametrul Nicio Evidență a Progresiei (NEP). Acest parametru măsoară 3 dizabilități fizice (confirmarea progresiei bolii, viteza de deplasare, funcționarea extremitățiilor superioare)și nu reflectă nicio evidență pentru agravarea handicapului. Analizele post-hoc comparativ cu administrarea de tratament placebo, arată faptul că în cazul pacienților cu SM primar progresivă cărora li s-a aplicat tratamentul cu Ocrevus (600 mg administrat intravenos timp de 6 luni) a crescut semnificativ proporția celor cu NEP la aproape 2 ani de tratament (120 de săptămâni) ajungând la 47%.

În toate studiile, cel mai des întâlnit efect secundar a fost reprezentat de reacții moderate și infecții legate de tratamentul intavenos.

”Aceste date noi sugerează că Ocrevus are  un impact asupra progresiei bolii și are potențialul de a schimba modul de abordare a tratamentului în cazul Sclerozei Multiple recurent remisive” a declarat profesorul Gavin Giovannoini împreună cu comitetul studiului OPERA.

Oecrevus își exercită efectele prin targhetarea celulelor B cu reactivi primari CD20, un tip de celule imunitare care se considera a contribui la degradarea mielinei și a leziunilor neuronale- semnele distinctive ale Sclerozei Multiple. 

”Fără opțiuni de tratament aprobate, SM progresivă rămâne o provocare pentru medici și persoanele cu Scleroză Multiplă” a spus  dr. Xavier Montalban, profesor pe Secția de Neurologie și Imunologie la Spitalul Universitar Vall d`Hebron, Institutul de Cercetare si Cemcat din Barcelona, Spania. ”OCREVUS influențează în mod semnificativ 3 măsurători cheie ale dizabilității, care subliniează importanța clinică pentru persoanele cu SM primar progresivă.

Potrivit lui Roche, Agenția Europeană Medicală (EMA) și Administrația  Alimentară și a Drogurilor din Statele Unite au acceptat depunerea aplicațiilor pentru Ocrevus atât pentru SM recurent remisivă și a SM primar progresivă..

Medicamentul este în curs de dezvoltare în Statele Unite, prin Gennetech, singurul  membru deținător al Grupului Roche.