Inscriere newsletter
Navigare

Ampyra (Fampyra), ultimele studii

Ampyra ajuta pacientii cu SM nu doar sa mearga mai bine, ci si sa se simtă mai bine, conform studiilor recente. (Articol scris de dr. Joana Fernanadez) Traducere: Lorena Țirtea, voluntar ASMR

Rezultatele unui studiu clinic in cea de-a doua fază au aratat ca tratamentul cu Ampyra (Fampridine cu eliberare prelungită) a adus beneficii atât fizice, cât și psihologice la pacienții cu scleroză multiplă (SM).
Descoperirile din studiul MOBILE (NCT01597297), au fost publicate cu titlul, "Tratamentul cu Fampiride cu eliberare treptată a îmbunătățit impactul al Sclerozei multiple asupra pacientilor: la nivel de element analiză a MSIS-29," în Jurnalul de Stiinte neurologice .
Oral Ampyra este în prezent singurul medicament aprobat în SUA pentru a trata în mod special dificultățile de deplasare în Scleroza Multiplă, o dizabilitate comună întâlnită la acești pacienți, dupa a doua faza 3 studiile clinice au aratat ca tratamentul a dus la îmbunătățirea mersului pe jos. Beneficiile tratamentului sunt mult mai multe decât doar îmbunătățirea mersului.
"Studii recente au demonstrat că beneficiile folosiri Ampyrei sunt mult mai multe decât doar îmbunătățirea mersului”, au notat cercetatorii. "Au fost identificate îmbunătățiri în ceea ce privesc funcționarea membrelor superioare, diminuarea oboselii fizice și cognitive, creșterea stării de spirit și a calității vieții la pacienții cu SM tratați cu Ampyra la care s-au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește mersul pe jos. Beneficiile de ordin psihologic obținute în urma tratamentului cu Ampyra, au fost relevate si in studiul ENABLE”.
Cercetatorii au analizat rezultatele studiului MOBILE, care a fost o variantă extinsă a studiului ENABLE (NCT01480076). Studiul MOBILE a evaluat rezultatele stării de sănătate din punct de vedere fizic (capacitatea de mers pe jos) și psihologic (bunăstarea) ale subiecților cu SM progresivă sau recidivantă, folosind Scala de Autoevaluare a Impactului Sclerozei Multipe (MSIS-29), care măsoară aceste două variabile. Persoane implicate în grupul de tratament cu Ampyra (68 pacienți) li se administrau câte10 mg de două ori pe zi, timp de până la 24 de săptămâni, iar grupul de control (64 pacienți) au primit un placebo.
Tratamentul cu Ampyra a condus la îmbunătățiri notabile față de valorile inițiale obținute la Scala de Autoevaluare a Impactului Sclerozei Multipe (MSIS-29),cu diferențe de 89 la suta si 148 la suta in ceea ce privește reducerea mediei scorurilor față de valoarea inițială după 24 de săptămâni, comparativ cu placebo (scoruri mai mici reprezintă o îmbunătățire pe aceste scale ).
Mai mulți pacienți tratați cu Ampyra au identificat, de asemenea, îmbunătățiri medii, după 24 de săptămâni, în ceea ce privesc socrurile rezultatele stării de sănătate din punct de vedere fizic 16 din 20 fizice și psihologic- 6 din 9, comparativ cu cei cu placebo.
Grupul Ampyra a aratat, că s-au produs îmbunătățiri după 24 de săptămâni, identificate cu ajutorul Scalei de deplasare în Scleroza Multiplă (MSWS) de 12 itemi.
De fapt, în cazul pacienții a căror MSWS-12 capacitatea de deplasare s-a îmbunătățit (cu cel puțin 8 puncte) s-au observat în săptămâna a 12-a o creștere cu până la 82 la % a nivelului bunăstării autoevaluate de beneficiar și cu 97%, până la sfârșitul studiului.
"Rezultatele studiului MOBILE sugereaza ca beneficiile tratamentului cu Ampyra sunt mai multe decât doar îmbunătățirea capacității de deplasare (viteza cu care persoana merge), producându-se îmbunătățiri impactului resimțit din punct de vedere fizic și psihic al SM, comparativ cu grupul placebo, în special în cazul bolnavilor în cazul cărora s-au produs îmbunătățiri în viteza de deplasare.
Studiile efectuate cu grupuri mai mari pentru a confirma efectele pozitive ale Ampyra sunt în prezent în curs de desfășurare.
În prezent se află în curs de desfășurare studii cu grupuri mai mari de pacienți pentru a confirma efectele pozitive ale tratamentului cu Ampyra.

Sursa: https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/11/02/study-finds-ampyra-benefits-extend-beyond-walking-progressive-and-relapsing-ms-patients