Inscriere newsletter
Navigare

Mitoxantrone si riscul de cancer

Un studiu realizat în Germania dorește să afle în ce măsură pacienții tratați cu mitoxantrone prezintă risc de cancer mai mare decât la populația general de pacienți.

 

Mitoxantrona este o soluție terapeutică utilizată în chimioterapie și care este uneori utilizată în tratarea SM ca un medicament modificator de boală, cu obiectivul reducerii numărului de pusee.

Mitoxantrona pare sa lucreze prin suprimarea sistemului imunitar al organismului pe perioada de tratament, epuizând stratul de un numărul de celule care ataca teaca de mielină din jurul nervilor. Acest lucru dă în mod eficient corpului uman o șansă de "repornire", de sortare și evacuare a ceea ce a mers prost în sistemul imunitar.

Așa cum mitoxantrona suprimă sistemul imunitar, numărul de celule albe din sânge este foarte probabil în scădere, ceea ce predispune pacientul la infecții.
În acest studiu, cercetătorii germani de la Universitatea din Würzburg au monitorizat datele de cercetare înregistrate de la 677 de persoane cu SM care au fost tratați cu mitoxantrona în clinica acestora pe o perioadă de peste 13 ani și au dorit să afle dacă aceste persoane au mai multe șanse să dezvolte o formă de cancer față de populația generală.
Datele lor au arătat că riscul dezvoltării oricărei forme de cancer la pacienții cuprinși în studiu a fost moderat, cu toate acestea, riscul de carcinom colorectal și leucemie a fost mai mare la persoanele care au primit mitoxantrona decât populația generală.

Autorii sugerează că examinările gastro-intestinale mai mici, cum ar fi colonoscopia, ar trebui să fie incluse în evaluările pentru persoanele cu SM care primesc mitoxantrona. Cu toate acestea, mitoxantrona poate fi utilizată în continuare pentru scleroza multiplă rapid progresivă, în special în țările în care alte opțiuni de tratament nu sunt disponibile.

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27170571