Inscriere newsletter
Navigare

Gilenya poate contribui la remielinizarea neuronală periferică

Tratamentul pentru scleroză multiplă, Gilenya, ar putea ajuta pacienții cu SM prin potențarea regenerării neuronale și mielinizare sporită, într-un mod total independent de proprietățile sale anti-inflamatoare.

Cercetătorii din Germania au investigat efectele pe care Gilenya le are asupra sistemului nervos periferic și asupra regenerării acestuia. Echipa de cercetători a studiat nervi sciatici distruși, un model acceptat pentru studierea sistemului nervos periferic. Ei au studiat efectele Gilenya pe șoarecei normali, șoareci fără celule T ale sistemului imunitar și soareci fără ambele tipuri de celule imunitare B și T.

Rezultatele au arătat faptul că regenerarea nervilor, în urma tratamentului cu Gilenya, este independentă de proprietăție anti-inflamatoare ale acestui tratament, deoarece doar șoarecii cu celule imunitate B au răspuns la tratament. Utilizarea Gilenya crește nivelul moleculelor cAMP, care sunt implicate în semnalizarea căilor axonilor, lucru crucial pentru dezvoltarea acestora.

Autorii cercetării susțin faptul că este nevoie de prezența celulelor B imune pentru ca acest proces să aibă loc, deoarece ele curăță mielina de inhibitori ai dezvoltării axonilor, care reduc și nivelul cAMP. În plus, echipa de cercetători au descoperit faptul că Gilenya reduce nivelul LPA din nervii afectați, lucru ce duce la ingroșarea stratului de mielină.

“În completarea rolului pe care Gilenya îl are deja în tratarea SM-ului, ar putea reprezenta în plus un mecanism încă nerecunoscut ce contribuie la un efect remielinizant al acestui tratament”, au concluzionat autorii studiului.

sursa: http://www.ms-uk.org/june19

traducere: Stanca Potra

http://www.centrulsmile.ro/gilenya-poate-contribui-la-remielinizarea-neuronala-periferica/