Inscriere newsletter
Navigare

Încă o piesă în puzzel-ul vitaminei D

Noi cercetări oferă dovezi că Vitamina D poate estompa răspunsul imun în SM

Traducere: Claudia Torje - voluntar ASMR

Un mic studiu realizat în Statele Unite care a implicat 40 de persoane cu scleroză multiplă recurent remisivă, a descoperit rolul dozelor mari de vitamina D în SM. Participanților la studiu li s-au dat fie 10.400 unități internaționale (UI) sau 800 UI de vitamina D3 pe zi, ca suplimente zilnice, timp de 6 luni. Cantitatea recomandată de vitamina D este de 600 UI pe zi.

La începutul studiului s-au efectuat teste de sânge și au fost repetate după trei și șase luni, pentru a măsura cantitatea de vitamina D în sânge și răspunsul celulelor imune care sunt cunoscute pentru rolul lor cheie în scleroza multiplă.

Rezultate promitățoare
Nivelul optim de vitamina D în sange pentru persoanele afectate de scleroză multiplă încă urmează să fie stabilit, dar studiul a arătat o scădere a unor celule specifice ale sistemului imunitar asociate cu scleroza multiplă la persoanele care primeau doza de 10.400 UI. Nu s-au observat rezultate asemănătoare la persoanele carora li s-au administrat doze mai mici (800 UI) pe timpul studiului.
Efectele secundare ale suplimentelor de vitamine au fost minore și nu difera între persoanele care au luat doze mai mari sau mai mici.
În timp ce dozele ridicate de vitamina D s-au dovedit a fi tolerate de persoanele cu scleroză multiplă pentru o perioada mai mare de șase luni, studiile viitoare trebuie să stabilească dacă vitamina D poate fi un tratament sigur și eficient pentru scleroza multiplă în viitor.


Noi dovezi
Dr. Sorrel Bickley, Șef crecetare biomedicală – UK MS Society spune:
„Legătura între vitamina D și scleroza multiplă este o zonă promitățoare de cercetare. Acest studiu, deși mic, arată noi dovezi despre siguranța dozelor ridicate de vitamina D și efectul pe care acestea le au asupra sistemului imun.”
„În Marea Britanie există mai mult de 100 000 de persoane care trăiesc cu scleroză multiplă și găsirea unui tratament care poate încetini, opri sau remite dizabilitățile este o prioritate pentru Societatea de Scleroza Multipla. De aceea, așteptăm cu nerăbdare să vedem studii mari și pe termen lung pentru a ne ajuta să înțelegem dacă acesta ar putea fi un tratament eficient și sigur.”
„Deși este important să se obțină suficientă vitamina D, există linii directoare guvernamentale despre dozaj și daca se ia prea mult, acest lucru poate duce la efecte adverse. Oricine este interesat de nivelul lor de vitamina D, trebuie să discute cu medicul lui specialist.”

Sursa: https://www.mssociety.org.uk/ms-news/2016/01/another-piece-vitamin-d-puzzle