Inscriere newsletter
Navigare

Celule ale creierului produse cu ajutorul celulelor stem

Oamenii de stiinta britanici au accelerat de la saptamani la zile procesul prin care celulele stem genereaza celule ale  creierului, ceea ce ar putea deschide usa pentru noi abordari de tratament pentru boli cum ar fi scleroza multipla.

 Cercetatorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger si colegii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat noua tehnica, numita OPTi-OX, care accelereaza deasemenea productia de celule stem a celulelor musculare.

 Studiul "Programarea inductibila si determinanta in perspectiva a celulelor stem pluripotente umane in neuroni, miocite scheletice și oligodendrocite" a fost publicat in revista Stem Cell Reports.

Celulele stem pluripotente umane sunt un grup special de celule avand capacitatea de a forma orice tip de celula in corpul uman. Ele reprezinta o mare speranta nu numai pentru investigarea mecanismelor bolii, ci si ca potentiale terapii.

 In timpul dezvoltarii umane, este nevoie de noua pana la 12 luni pentru dezvoltarea unei singure celule a creierului. Oamenii de stiinta au redus perioada, intre trei si 20 de saptamani, dar acest  interval de timp a facut ca procesul de generare a celulelor creierului din celule stem pluripotente sa fie ineficient.

 Oamenii de stiinta britanici au folosit OPTi-OX pentru a genera, in cateva de zile, astfel de celule diferentiate cum ar fi neuronii, muschii si oligodendrocitele sau celulele ale sistemului nervos care creeaza teaca de mielina care protejeaza neuronii.

 OPTi-OX reprezintă o suprapresiune inducabilă optimizata.

 OPTi-OX stands for OPTimised inducible OvereXpression.

Pentru a face cele trei tipuri de celule din celulele stem, au reprogramat ADN-ul celulelor stem pentru a modifica un numar limitat de gene. Acest lucru a dus la crearea unei populatii mari și aproape pure de celule, toate impartasind o identitate - adica toate fiind celule nervoase sau musculare.

 Cercetatorii au precizat ca OPTi-OX are potentialul de a genera alte tipuri de celule intr-o scurta perioada de timp.

 "Ceea ce este cu adevarat incitant este ca noi trebuie doar sa schimbam cateva ingrediente - factori de transcriptie - pentru a produce in mai putin de o saptamana celulele pe care le dorim ", a spus in comunicatul de presa autorul studiului, Ludovic Vallier de la Institutul Wellcome Trust Sanger.” Am suparaexprimat factori care fac celulele stem sa se converteasca direct in celulele dorite, ocolind astfel dezvoltarea si scurtand procesul la doar cateva zile”.

 "Cand primim o multitudine de informatii noi despre descoperirea de noi celule din proiecte la scara larga, cum ar fi Atlasul celular uman, inseamna ca vom putea aplica această metoda pentru a produce orice tip de celula din organism, dar intrun vas” , a spus Daniel Ortmann, co-prim autor al studiului, de la Universitatea din Cambridge.

 Atlasul celular uman este un proiect al carui scop este de a crea harti de referința cuprinzatoare ale tuturor celulelor umane.

“Neuronii produsi in acest studiu sunt deja folositi pentru a intelege dezvoltarea si functionarea creierului”, a spus Mark Kotter, profesor la Universitatea din Cambridge, care este autorul principal al studiului. “Aceasta metoda deschide usile pentru a produce tot felul de celule si tesuturi greu accesibile, astfel incat sa putem intelege mai bine bolile si raspunsul acestor tesuturi la terapiile nou dezvoltate.

sursa:

https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/04/03/scientists-doing-ms-related-research-accelerate-process-of-producing-brain-cells-to-just-days/?utm_source=Multiple+Sclerosis&utm_campaign=8f9764655d-RSS_MONDAY_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b5fb7a3dae-8f9764655d-71925997