Inscriere newsletter
Navigare

Alternativa la natalizumab pentru pacienții cu risc de infecție a creierului

Un studiu suedez consideră rituximab mai eficientă ca fingolimod pentru pacienții afectați de riscul leucoencefalopatiei multifocale pregresive

Natalizumab este o soluție terapeutică injectabilă foarte eficientă la pacienții cu scleroză multiplă în formă recurent remisivă. Totuși, această eficiență comportă și un rar, dar serios, risc al dezvoltării unei infecții a creierului, numită leucoencefalopatie multifocală pregresivă (PML). Acest risc este mai mare pentru persoanele testate pozitiv la virusul John Cunningham (JCV).

Când neurologii evaluează și monitorizează riscul pe care îl comportă injectarea cu natalizumab la persoanele diagnosticate cu SM în formă recurent remisivă, aceștia s-ar putea să fie nevoiți să recurgă la schimbarea tratamentului pentru persoanele testate pozitiv JCV în vederea reducerii riscurilor privind infectarea cu virului John Cunningham.


Un studiu suedez efectuat pe un număr de 256 de persoane afectate de SM (testate pozitiv pentru JCV) a studiat eficiența și toleranța a două substanțe alternative la natalizumab: rituximab (o soluție terapeutică injectabilă) și fingolimod (o tabletă administrată oral). Cercetătorii au observat că rituximab a fost mult mai eficient în reducerea recăderilor tardive și au fost raportate mult mai puție efecte secundare decât în cazul tratamentului cu fingolimod.


Rezultatul acestui studiu oferă informații importante pentru sprijinirea persoanelor cu SM și a neurologilor în căutarea unui tratament corect pentru pacienții lor. Totuși, este necesară efectuarea de studii utilizând diverse alte metodologii de cercetare (ex. testul în dublu orb), înainte ca rezultatele acestui studiu să poată fi incluse în ghidurile terapeutice.


Mai multe detalii la adresa:

http://www.msif.org/news/2016/05/03/alternative-to-natalizumab/?lang=en#sthash.Bo6BInV0.dpuf