Inscriere newsletter
Navigare

Tratamentul cu celule stem oprește SM progresivă

Traducere: Lorena Țirtea, psiholog, voluntar ASMR

Sistemul imunitar este esențial pentru viață deoarece apără corpul de microbi. Simptomele SM sunt rezultatul unui sistem imunitar dezorganizat în care celule imunitare atacă coloana vertebrala și creierul. Prin urmare, marea majoritate a medicației folosită în SM modifică sau suprimă sistemul imunitar distructiv.

O opțiune mult mai agresivă pentru pacienții care nu răspund la tratamentele disponibile în prezent este să se distrugă și să ”repornească” sistemul imunitar.
 
În trecut, cercetătorii au folosit medicamente puternice pentru a elimina celulele sistemului imunitar cu potențial dăunător. Având în vedere că viața fără un sistem imunitar nu este posibilă, după acest tratament trebuie restaurat un sistem imunitar normal. Acest lucru poate fi făcut prin reinjectarea celulelor care produc celulele sistemului imunitar (cum ar fi  celulele stem din măduva osoasă).
 
Cercetătorii canadieni au publicat rezultatele unor studii follow-up desfășurate pe perioade lungi de timp, efectuate pe un grup de 24 de pacienți cu SM recurent remitentă; în tratamentul acestor pacienți s-a folosit Transplantul autolog de celule stem hematopoietice pentru a le reface sistemul imunitar. Participanții din acest studiu aveau  plăci inflamatorii și pusee deseși nu răspundeau la terapiile existente  de luptă cu boala.
 
Procedura folosită în acest studiu implică o distrugere completă a sistemului imunitar prin ședințe intense de chimioterapie cu busulphan și ciclofosfamidă. Această procedură a fost urmată de cea de infuzie a celulelor imunitare proprii (celule stem hematopoietice) care au fost colectate înainte de chimioterapie.
 
Rezultatele studiului arată că boala nu era activă la o perioadă de 3 ani după finalizarea tratamentului ( absența puseelor, a leziunilor pe creier și a progresului dizabilității/ bolii). Starea pacienților a fost urmărită prin evaluări follow-up pe perioade de la 4 la 13 ani după finalizarea tratamentului.
Rezultatele arată că prin această procedură s-a eliminat complet apariția puseelor și a unor noi leziuni pe creier la toți cei 23 de pacienți supraviețuitori.
 
Unul dintre pacienți a cedat în urma unor complicații apărute la ficat ca rezultat al procedurii Transplantul autolog de celule stem hematopoietice.  Un alt pacient a solicitat îngrijiri medicale intensive  în urma toxicității ridicate rezultate din ședințele de chimioterapie, dar și-a revenit în cele din urmă. Unii pacienți au avut infecții virale post transplant care erau de așteptat, însă și-au revenit ulterior.
 
Chiar dacă aceste rezultate sunt promițătoare, încă este un drum destul de lung până cînd această procedură va fi folosită și în afara studiilor de cercetare. De exemplu, acest studiu a reprezentat faza a doua de studiu, ceea ce înseamnă că e nevoie de mult mai multe studii experimentale cu grupuri de control pentru a putea demonstra siguranța și eficiența acestui tratament, în care grupe de pacienți vor beneficia de acesta.
Sursa: https://www.msif.org/news/2016/06/30/stem-cell-treatment-halts-ms-progression/