Descriere generală

ȘTAFETA CICLISTĂ SM 2017 ”Mobilizează și unește oameni”... vorbind despre ”Viața cu SM” (deviza mondială a ediției 2017 a World MS Day)

 

Mesaj pentru comunitate: Solidarizarea și încurajarea pacienților afectați de scleroza multiplă în lupta lor cu această maladie.

Obiective: Realizarea unui eveniment recreativ itinerant, de tip ștafetă ciclistă, organizat în 15 localități din România și București, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de SM și familia acestora, cu prilejul zilei mondiale SM, 31 mai, într-un demers comunitar de susținere a cauzei persoanelor afectate de scleroza multiplă pentru solidarizarea și încurajarea persoanelor afectate de această maladie.

Scurtă descriere:  3 voluntari bicicliști pornesc într-o ștafetă ciclistă dedicată cauzei SM, legând 16 localități din România (Oradea, Cluj-Napoca, Bistrița, Reghin, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia, Sibiu, Călimănești-Vâlcea, Craiova și București), în care comunitatea, copii, tineri și membri ai familiei, utilizând propriile biciclete, se alătură, ca suporteri bicicliști, într-un tur ciclist simbolic și recreativ, organizat într-un parc din localitate, pentru a motiva echipa ștafetei și a le înmâna postit-uri cu mesaje de încurajare adresate celor afectați de această maladie. După efectuarea turului simbolic, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, echipa ștafetei va pleca spre următoarea destinație din traseul național, purtând ca ștafetă, mesajele și fotografiile de încurajare ale comunității, pe care le va culege de pe tot traseul, până la punctul terminus. Suporterii bicicliști, care se alătură acestei inițiative vor fi răsplătiți cu mici surprize pregătite de organizatori. Fiecare eveniment local mai include și alte mici activități, cum ar fi: testarea bicicletei diagnosticate cu SM; realizarea a trei ateliere de recuperare pentru pacienții prezenți (kinetoterapie, psihoterapie de grup și asistență socială); miniactivități artistice, socializare în comunitatea locală SM.

Calendarul evenimentului itinerant

În fiecare locație se vor realiza activități cum ar fi (la alegerea grupului local):

 1. Mesajul de deschidere + asistență muzicală + discursuri
 2. Moment artistic (gimnastică, muzică, lansare lampioane sau alte asemenea)
 3. Tombola SM – prezentare generală
 4. Flori cu mesaje de încurajare
 5. Fotografiile de încurajare
 6. Conferința de presă și interviuri (persoane afectate de SM și voluntari și suporteri bicicliști)
 7. Testarea bicicletei cu SM
 8. Turul simbolic cu bicicleta al suporterilor ștafetei cicliste, care va fi realizat în locațiile în care vor fi suficienți suporteri pentru a organiza o promenadă ciclistă.
 9. Realizarea a trei seminarii pentru pacienți, susținute de specialiștii voluntari ai ștafetei (psihoterapie de grup, kinetoterapie de grup, asistență socială)
 10. Plecarea echipei de 3 voluntari bicicliști spre următoarea destinație
 11. Susținerea ștafetei în mediu virtual (postarea mesajelor suporterilor pe facebook eveniment)

La modul practic, trei voluntari bicicliști pornesc în acestă ștafetă dedicată cauzei SM, care vor pedala într-un tur simbolic, o distanță scurtă, la viteză mică, alături de persoane cu SM active, suporterii din comunitate, familii cu copii, tineri și vârstnici care cred că viața se trăiește zâmbind.

Pe langa turul ciclist simbolic se vor desfasura cateva momente artistice în majoritatea locațiilor de eveniment ale acestei ediții.

În fiecare din aceasta locatie sunt invitati la eveniment persoane cu SM, apartinatori si suporteri ai evenimentului utilizând propriile biciclete, care se alătură, ca suporteri bicicliști, într-un tur ciclist simbolic și recreativ, organizat într-un parc central din localitate, sau un loc public de referință, pentru a motiva echipa ștafetei și a le înmâna postit-uri cu mesaje de încurajare adresate celor afectați de această maladie, dar și mesaje cuprinzând angajamente de viață pozitivă din partea celor afectați de această maladie.

După efectuarea turului simbolic, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, echipa ștafetei va pleca spre următoarea destinație din traseul național, purtând ca ștafetă, mesajele și fotografiile de încurajare ale comunității, pe care le va culege de pe tot traseul, până la punctul de sosire. Suporterii bicicliști, care se alătură acestei inițiative vor fi răsplătiți cu mici surprize pregătite de organizatori.

Campania este înscrisă în calendarul mondial al World MS Day, care anul acesta este dedicată temei Life with MS (viața cu SM), în încercarea de a culege mărturii de viați cu SM și mai ales încurajări din partea celor afectați și cu spirit de învingător.

Sponsori principali și parteneri la nivel național:

  

  

 

Parteneri locali:

ALBA

Asociația SM Speromax Alba

BIHOR

Fundația SM Bihor

BISTRIȚA

Asociația SM Bistrița

BUCUREȘTI

Asociația SM București

CLUJ

Asociația SMile Cluj

DOLJ

Asociația SM Craiova

NEAMȚ

Fundația SM Neamț

SIBIU

Asociația SM Sibiu

VÂLCEA

Asociația SM Vâlcea