6 dintre cele mai frecvente simptome ale oboselii cronice

10 ianuarie 2018

de Wendy Henderson

traducere Ștefania Pescaru 

Dacă suferiți de o boală cronică, cum ar fi SM, atunci este foarte probabil că veți avea parte de oboseală din când în când. Oboseala este diferită de cea obisnuita și, în general, nu este ceva care poate fi rezolvat cu un somn mai lung de noapte sau prin luarea unei mici pauze.

 

Cu sfaturi de la profesioniștii de la prevention.com, am stabilit împreună o listă de șase moduri în care oboseala cronică poate afecta zilnic suferinzii.

Te simți extrem de epuizat.

Toată lumea se simte obosită și uzată din când în când, dar oboseala cronică este un pas in plus. Oamenii vor evita adesea să facă lucruri care le fac placere pentru că nu au energia să iasă sau chiar să coboare de pe canapea. Depășirea unei zile la locul de muncă sau la școală aduce in situatia sa se simtă extrem de epuizati ca și când ar fi golit rezervele lor de energie și nu a mai rămas nimic. 

Nu poți dormi bine.

V-ați imaginat că oboseala ar putea fi rezolvată prin somn, dar pacienții care suferă de oboseală cronică au adesea probleme de a adormi sau de a se trezi constant în timpul nopții. Această lipsă de somn (sau somn intrerupt) se adaugă doar la problemă și inraiutateste mai rau starea oboseala. Chiar dacă reusiti sa dormiți, mulți descoperă că nu se simt mai bine atunci când se trezesc.

Nu te poți concentra.

De asemenea oboseala afectează oameniid in zona cognitiva. Mulți consideră că este dificil să se concentreze, ca uita lucruri și sunt ușor de distras. Creierul in ceata este un simptom obisnuit asociat cu oboseala si multi pacienti raporteaza ca nu sunt capabili sa comunice bine, de cele mai multe ori nu sunt capabili sa gaseasca cuvintele potrivite atunci cand vorbesc sau uita numele oamenilor. 

MAI MULT:

Sarcinile simple suprasolicita energia voastra emotionala. 

Indeplinirea sarcinilor simple atunci când aveți oboseală cronică va poate părea ca urcatul pe un munte. Pe lângă marcarea fizică, oboseala poate fi, de asemenea, marcanta emoțional și psihic. Situațiile stresante vă pot face să vă simțiți complect suprasolicitați sau agitati.

Lipsa de echichilibru.

Oboseala extrema poate provoca, de asemenea, probleme de echilibru. Oamenii declară că se simt instabili când stau în picioare, ceea ce poate fi ameliorat prin culcare. Deși nu există niciun motiv dovedit pentru această senzație, se crede că ea ar putea fi cauzata de scăderea aportului de sânge care este adus spre creier atunci când o persoană se ridică.

Durere cornice.

Oboseala cronică poate provoca, de asemenea, dureri și crampe. Persoanele cu oboseală cronică sunt mai susceptibile de a suferi de dureri de cap, dureri articulare și disconfort muscular.

Sursa: multiplesclerosisnewstoday.com