Noua Strategie europeană privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2021-2030)

Comisia Europeană a publicat miercuri, 3 martie, Strategia europeană privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2021-2030), o inițiativă ambițioasă care intenționează să abordeze diversele provocări cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

Scopul strategiei este de a se asigura că persoanele cu dizabilități din Europa, indiferent de sex, rasă sau etnie, religie sau credință, vârstă sau orientare sexuală se bucură de drepturile lor, au șanse egale, au acces egal pentru a participa la activitățile sociale și economice, pot să decidă unde, cum și cu cine locuiesc, pot circula liber în UE, indiferent de nevoile lor de sprijin, nu mai sunt discriminate.

Forumul European pentru persoane cu dizabilități (EDF) salută faptul că strategia se bazează pe Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD) și reamintește recomandările primite de UE de la Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu handicap în 2015. Acesta evidențiază în mod clar prioritățile sub formă de acțiuni și inițiative emblematice. Deși unele acțiuni sunt foarte concrete, cu un interval de timp clar, alte obiective sunt mai degrabă aspiraționale și vor trebui elaborate în continuare sub forma unui plan de acțiune, care să ofere date pentru toate acțiunile, în vederea implementării strategiei în totalitate.

EDF spune că apreciază, în special: recunoașterea situației grave cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din cauza pandemiei COVID-19 și acțiunile prevăzute în sprijinirea statelor membre privind dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități, precum și coordonarea consolidată a reformelor din domeniul sănătății la nivel național; propunerea pentru un card de handicap la nivelul întregii UE în 2023, pentru a facilita libera circulație a persoanelor cu dizabilități; un cadru de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilități în 2024; inițiativa de a crește ocuparea forței de muncă a persoanelor cu dizabilități în cadrul instituțiilor UE și angajamentul de a implica organizațiile persoanelor cu dizabilități în implementarea Strategiei.

De asemenea, EDF punctează câteva elemente care sunt în conformitate cu propunerile făcute, deși acestea vor trebui dezvoltate în continuare.

,,Crearea centrului de resurse AccessibleEU până în 2022 este  o acțiune pozitivă. Cu toate acestea, nu se încadrează în potențialul pe care l-ar fi putut avea o nouă agenție UE pentru accesibilitate (Consiliul UE pentru acces), prin urmare, sperăm să lucrăm în cadrul Platformei pentru persoanele cu dizabilități, pentru a ne asigura că AccessibleEU  este un factor eficient al accesibilității. În plus, apelul către statele membre de a debloca Directiva privind egalitatea de tratament, propus acum 13 ani, este încă relevant. COVID-19 ne amintește în fiecare zi de lipsa de protecție împotriva discriminării cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în domeniul sănătății. Cu toate acestea, Strategia nu menționează niciun plan alternativ pentru a asigura nediscriminarea în UE în toate domeniile.

Recunoașterea situației specifice a persoanelor cu dizabilități care se confruntă cu multiple forme de discriminare pe motive, de exemplu, de sex, vârstă, orientare sexuală sau etnie, ar trebui, de asemenea, să fie mai bine reflectată și abordată prin acțiuni precise”, au precizat reprezentanții EDF.

articolul complet aici

Strategia poate fi consultată aici

Tag-uri ultimele știri