ASMR la întâlnirea cu ministrul sănătății

Ministerul Sanatatii a organizat miercuri, 2 martie 2016, o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor de pacienți, in urma semnalelor trase de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania ca pacientii cronici din multe patologii nu au tratament. La această primă întâlnire inițiată de ministrul sănătății, domnul Andrei Achimaș-Cadariu, acesta a promis că va prelungi Ordinul care interzicea la export o lista cu multe medicamente vitale pentru pacienții cronici cât de repede și va organiza un grup de lucru pentru a regandi politica medicamentelor, astfel încât să nu se mai repete astfel de situații riscante pentru pacienții cronici din România. 

La această întâlnire a fost abordată și problema blocajelor din programul de tratament al pacienților afectați de scleroza multiplă, cum a fost cazul recent de la Spitalul Militar din București, unde pacienții au fost nevoiți să își întrerupă tratamentul ca urmare a întârzieri aprovozionării cu medicamente, în contextul managementului achizițiilor publice confom OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor publice. Ministrul a precizat că blocajul a fost generat de managementul neadaptat al conducerii spitalului la nevoile de aprovizionare ale farmaciei din spital și nu de prevederile legale privind achiziția publică. Cu alte cuvinte, daca achiziția de medicamente ar fi fost organizată din timp, tinând cont de eventualele blocaje ale procesului de achiziție, ca urmare a depunerii unor eventuale contestații de către părți interesate, programul de tratament nu ar fi fost afectat.

Pe de altă parte, Spitalul Militar din București a adresat Ministerului Sănătății solicitarea de a organiza procedura de achiziție pentru programul de scleroză multiplă în mod centralizat, de către minister, așa cum s-a mai procedat și în urmă cu câțiva ani.

Ca urmare a promisiunii lansate de domnul ministru la această întâlnire, urmează ca fiecare organizație națională de pacienți să participe la consultări separate cu domnul ministru, iar calendarul de consultări va fi realizat în curând.

COPAC, structură federativă a organizațiilor de pacienți din România cu care ASMR colaborează, se va implica în continuare și va monitoriza acțiunile Ministerului Sănătății. Până la adoptarea măsurilor promise, va rugăm să ne trimiteți în continuare semnalele problemelor cu care vă confruntați legate de lipsa medicamentelor.

Materiale de presă pe această temă:

Money.ro

 

 

Tag-uri prima pagină