Tratament alopat

Tratament?

În prezent există un număr de medicamente pentru SM care nu sunt legate direct de managementul simptoamelor, dar care pot influența cursul bolii. Există mai multe medicamente pe bază de interferon beta și glatiramer acetat cu moduri de administrare diferite (tipul și frecvența injecțiilor). Toate aceste medicamente au influență asupra frecvenței și intensității puseelor, precum și asupra numărului leziunilor conform rezultatelor obținute prin RMN. Unele medicamente par să producă o încetinire a procesului de invaliditate.

Persoana cu SM este necesar să ia decizia de care tratament alopat să-l urmeze și care să-l continue împreună cu specialiștii (medicul de familie și neurologul).

Trebuie luate în considerare și alte elemente ca: disponibilitatea, costul, atitudinea Ministerului Sănătății și a Caselor de Asigurări de Sănătate etc. în luarea deciziei de a urma un tratament.

Pentru mai multe detalii privind accesul la tratament și datele de contact ale specialiștilor coordonatori ai Programului Național de Tratament SM, ne puteți contacta telefonic la numerele de telefon 0259 436 601; 0744 647 825 

Cuprins:

  • Intensificări
  • Simptome
  • Schimbarea cursului bolii
  • Reabilitare și management
  • Cum pot afla dacă există o metodă de vindecare sau un nou tratament?

Intensificări (puseele)

Tratamentul consacrat în cazul puseeleor acute ale bolii este administrarea de steroizi care au un efect antiinflamator puternic. Steroizii reduc inflamațiile în zonele cu demielinizare permițând revenirea rapidă a funcțiilor normale și reducând durata puseului. Tipul cel mai popular de steroizi este methyl-prednisolone care este administrat intravenos în doze mari pe durata a 3-5 zile fiind urmat de doze orale mai mici de prednison pe durata a 1-2 săptămâni. Se presupune că administrarea de steroizi nu are efecte asupra derulării bolii pe termen lung.

Simptoamele ca:

  • Oboseala 
  • Spasticitatea
  • Probleme cu vezica urinară
  • Tremur
  • Depresia

pot fi ameliorate folosind o medicație, o terapie corespunzătoare. Neurologul dumneavoastră este în măsură să vă recomande și să instituie o metodă terapeutică pentru majoritatea simptomelor SM.

Schimbarea cursului bolii

Recent a fost aprobată folosirea în SM a unui număr de medicamente noi (interferon beta și glatiramer acetat) care au efect asupra frecvenței și severității puseelor, dar și asupra numărului de leziuni care apar la RMN (Rezonanța Magnetică Nucleară).

Rezultatele pe termen lung au fost publicate pentru interferon primind autorizarea pentru folosință în SUA, Canada, Australia, Marea Britanie și multe țări europene.

Posibile efecte secundare ale interferonului

  • reacții în zona injectării; acestea pot fi limitate prin adoptarea unui protocol de injectare potrivit prin rotația punctelor de injectare și prin masarea acestor puncte.
  • sindromul gripei care include febră, frisoane și dureri musculare. Acest simptom este auto-limitat disparând în trei luni de zile. Administrarea injecțiilor seara și combinarea acestora cu tablete de paracetamol, aspirina sau ibuprofen va minimiza acest efect secundar.
  • depresia a fost un efect secundar care a apărut în perioada de teste clinice când câteva persoane au încercat și chiar s-au sinucis. Este prin urmare foarte importantă supravegherea medicală atentă în perioada tratamentului.

Glatiramer acetat

Rezultatele testelor clinice cu glatiramer acetat au fost publicate. S-a constatat o reducere în rata puseelor.

Mod de administrare:

  • Tratamentul cu interferon si glatiramer acetat se auto-administrează prin injecții sub-cutanate în fiecare a doua zi sau intramuscular o dată pe săptămână sau zilnic prin injecții sub-cutanate în funcție de produsul specific recomandat de neurologul dumneavoastră.

Reabilitare și management

Deși se poate ca recuperarea unei funcții să nu fie completă, toate persoanele cu SM ar fi bine să încerce să-și optimizeze condiția fizică, mentală și socială. După un puseu poate exista necesitatea unei recuperări întăritoare. În timpul perioadelor când boala este inactivă persoanele cu SM ar trebui să participe la programele de terapie de întreținere pentru a obține și a-și menține o condiție fizică optimă. Această terapie poate include ședințe de fizioterapie, întinderi, exerciții de coordonare, exerciții de antrenare a vorbirii și a înghițirii. Pot fi de asemenea incluse: un tratament medicamentos, o nutriție adecvată și ședințe de consiliere. În urma unui puseu poate exista nevoia producerii unor schimbări în stilul de viață social și ocupațional.

De unde pot afla dacă există o metodă de vindecare sau un tratament nou?

Doctorul dumneavoastră, neurologul sau organizația SM vor putea să vă informeze atunci când apare un tratament eficient, testat din punct de vedere medical. Volumul muncii de cercetare în SM este impresionant. În anul 1994 existau peste 1000 de cercetători care aveau 1300 de teme de studiu în 34 de țări. Comunitatea SM din lume este foarte bine integrată în rețeaua informațională, astfel încât orice date despre munca de cercetare, serviciile oferite noi și despre management sunt transmise rapid în toată lumea.

Fiți precauți în ceea ce privește metodele de vindecare sau tratamentele apărute în presă. Înainte de a începe un asemenea tratament este necesar să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Cât de eficiente sunt tratamentele?

Știind că nu este o metodă de vindecare pentru SM, există o multitudine de abordări alternative asupra managementului bolii. Terapiile alternative se referă la tratamente neinstituționalizate, ne-tradiționale și, în mod frecvent, non-medicale. Multe dintre acestea sunt recomandate fără să fie testate științific de către personal paramedical sau de amatori zeloși.

Deși unele tratamente alternative nu dăunează prea mult, iar unele sunt chiar benefice, persoanele cu SM trebuie să fie precaute cu privire la tratamentele care pretind că pot modifica cursul SM sau chiar să o vindece. Unele dintre metodele curative mai bizare sunt scumpe, pot fi periculoase sau născute din disperare și trebuie analizate cu bun simț. Multe dintre noile tratamente sau vindecări miraculoase primesc o foarte mare atenție din partea mass-media, acestea neavând o proveniență sigură și verificată. Înainte de a aborda un tratament alternativ este recomandabil să consultați și să cereți informații suplimentare de la societatea locală pentru SM sau de la medicul dumneavostră.