Terapii complementare și alternative

Tratamentele alternative recomandate de medici:

  • Suplimente
  • Vitamine
  • Acizi grași
  • Regimuri alimentare
  • Înlocuirea plombelor de amalgam cu mercur
  • Acupunctura
  • Yoga și meditația
  • Oxigenul hiperbaric

Suplimentele: (va fi actualizat)

Vitaminele

Doza adecvată de vitamine este recomandată tuturor persoanelor cu SM, dar nu există dovezi științifice care să ateste faptul că dozele suplimentare de vitamine, megavitaminele individuale sau în orice combinație ar avea un efect favorabil asupra cursului bolii.

Acizii grași

Mai multe teste clinice au arătat că suplimentarea regimului alimentar cu acizi grași polisaturați (uleiul de primule) și cu acizii grași din uleiul de peste au un oarecare efect în încetinirea progresului bolii și în ameliorarea gravității puseelor fără însă a le afecta frecvența.

Regimurile alimentare

Până în prezent nu s-au găsit dovezi care să susțină că SM ar fi o consecință a unui regim alimentar sărac sau a unor deficiențe în alimentație. Regimurile alimentare echilibrate care conțin puține lipide și multe proteine sunt recomandate publicului larg și este bine ca acestea să facă parte și din strategia de management a bolii pentru persoanele cu SM. Multe regimuri alimentare din comerț sunt scumpe. Ele pot modifica în mod negativ nutriția și se pot dovedi a fi nesigure și periculoase pentru sănătate fără supravegherea atentă a medicului.

Înlocuirea plombelor de amalgam cu mercur

Înlocuirea plombelor de amalgam cu mercur (un aliaj de argint cu mercur) este rezultatul unor supoziții nedovedite conform cărora SM ar fi un rezultat al otrăvirii cu mercur care s-ar scurge din plombe și ar afecta sistemul imunitar. Nu există nici o dovadă concludentă asupra faptului că înlocuirea plombelor de amalgam ar fi de vreun real folos pentru SM.

Otrăvirile cu mercur sunt rare și necesită o expunere foarte mare (acestea fiind consecințe ale activității la locul de muncă). Simptomele importante ale otrăvirii cu mercur sunt neurologice (de exemplu tremurul) din moment ce unul dintre organele majore afectate de mercur este creierul. Similaritatea între simptoamele otrăvirii cu mercur și cele ale SM a dus la stabilirea eronată de legături între mercur și SM. Testele care pretind că măsoară nivelurile mercurului din amalgam nu sunt demne de luat în considerare.

Înlocuirea plombelor de amalgam este costisitoare și stresantă. Este demn de menționat faptul că plombele alternative (din acrilat) nu sunt la fel de durabile și necesită un proces de aplicare complicat. Plombele de amalgam nu este necesar a fi înlocuite decât în momentul în care nu mai sunt bune, acum putându-se discuta cu dentistul dumneavoastră alternativele eventuale. În multe țări practica de a cere beneficii în urma înlăturării plombelor de amalgam este văzută ca nefiind una etică.

Acupunctura

Nu există dovezi care să ateste că acupunctura ar avea vreun efect în derularea bolii sau al managementului simptomelor. Cu toate acestea, acupunctura poate servi ca instrument de înlăturare a durerilor și spasmelor musculare.

Yoga și meditația

Exercițiile fizice și relaxările pot constitui un tratament valoros și plăcut pentru persoanele cu SM. Yoga și meditația pot influența în mod pozitiv viața persoanelor cu SM, îmbunătățindu-le funcțiile sociale și fizice. Există multe organizații care fac cursuri speciale pentru persoanele cu invalidități fizice. 

Oxigenul hiperbaric (HBO)

Practica respirației oxigenului sub presiune în încăperi speciale în speranța de a opri cursul SM și de a îmbunătăți simptoamele a devenit populară în anii 80. Testele individuale făcute în SUA, Marea Britanie, Canada și în Olanda au demonstrat că HBO nu are nici un efect asupra vreunui parametru al evoluției bolii.

Aceste concluzii asupra tratamentelor au fost extrase din Therapeutic Claims in Multiple Sclerosis (trad.: Revendicări terapeutice în SM) de William A Sibley MD, Ediția a patra, Editura MSIF (trad.: Federația Internațională a SM), 1996.