Pensia de invaliditare

actualizat la 15 dec 2016

persoană poate beneficia de pensie de invaliditate dacă este încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, iar în cazul personalului militar de comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, indiferent de stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii. 

Dreptul la pensie de invaliditate este stabilit în baza Legii 263/16 decembrie 2010 (actualizată cu modificările și completările ulterioare)

În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

  • 1.de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;

  • 2.de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;

  • 3.de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Informațiile actualizate la zi despre beneficiari, condiții de acordare, actele necesare, indemnizația de îngrijitor, accesați pagina Casei Naționale de Peinsii Publice. Pentru access direct, click AICI