Despre SM

Despre Scleroza Multiplă

Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (creierul și coloana vertebrală), fiind o boală neurologică cu o stare demielinizantă inflamatorie, cel mai frecvent diagnosticată la adultul tânăr de vârstă mijlocie.

Mielina este un înveliș gras care izoleaza nervii, având un rol similar cu izolația unui fir electric, permițând nervilor să transmită impulsuri foarte rapid. Viteza și eficiența transmiterii acestor impulsuri nervoase stau la baza mișcărilor line, rapide și coordonate fără un efort conștient.

În scleroza multiplă, inflamația determină mielina să dispară.

În consecință, impulsurile electrice care călătoresc de-a lungul nervilor scad și devin mai lente. În plus și nervii au de suferit. 

Pe măsură ce nervii sunt mai mult și mai mult afectați apar tulburări ale funcțiilor care sunt controlate de sistemul nervos, cum ar fi vederea, vorbirea, mersul, scrisul și memoria.

Locurile în care mielina a dispărut (leziuni sau plăci) apar ca zone întărite (cicatrici): în scleroza multiplă aceste cicatrici apar în perioade diferite, în zone diferite ale creierului și ale șirei spinării - termenul de Scleroză Multiplă însemnând literal "multe cicatrici".

De obicei, o persoană este diagnosticată cu scleroză multiplă între 20 și 50 de ani, dar scleroza multiplă a fost diagnosticată și la copii și vârstnici. Riscul de apariție a acestei afecțiuni este de două ori mai mare la femei decât la barbați.

Este o boală ale cărei cauze sunt încă necunoscute, diagnosticarea fiind dificilă, putându-se pune în timp. Prognosticul este imposibil de prevăzut, vindecări totale ale bolii neexistând până în prezent.

Boala evoluează în pusee unele cu remisie aproape totală, altele cu progresie continuă, creând forme benigne respectiv forme grave. De aceea, în întreaga lume, bolnavii cu SM sunt considerați persoane cu  dizablități deosebite în evolutie, care trebuie să beneficieze de tratament toată viața.

Cu toate progresele obținute până azi în ceea ce privește demielinizarea și suferința axonală există multe necunoscute cu privire la evoluția SM și soluțiile terapeutice cele mai adecvate.

(Sursa: Petru Mihancea; Scleroza Multiplă, Ed. a- II-a, Ed. Univ. din Oradea, 2011)