Cauze SM

Care este cauza apariției SM? 

Deoarece cauza apariției SM nu este încă cunoscută, oamenii de știință cred că o combinație de mai mulți factori pot fi implicați. Diferite studii sunt în curs de desfășurare în domeniul imunologiei, epidemiologiei și geneticii într-un efort de a răspunde la această întrebare importantă.  

Teoriile științifice majore existente cu privire la cauza apariției SM include următoarele:

  • Factori Imunologici

În prezent este general acceptat faptul că SM implică un proces autoimun, care este o  reacție anormală a sistemului imunitar al organismului îndreptat împotriva mielinei (teaca grasă care înconjoară și izolează fibrele nervoase) în sistemul nervos central (SNC - creier, coloană și nervii optici). Se fac eforturi pentru se a afla mai multe despre procesul autoimun în SM - ce îl pune în mișcare, cum funcționează și cum se poate încetini sau opri -  în încercarea de a ne aduce mai aproape de înțelegerea cauzei apariției SM.

  • Factori de mediu

Se știe că SM apare mai frecvent în zonele în care sunt mai departe de Ecuator. 
Epidemiologii (oameni de știință care studiază modelele bolii) se uită la mai mulți factori, inclusiv variațiile geografice, datele demografice (vârstă, sex și etnie), genetică, cauzele infecțioase și tiparele de migrație, într-un efort de a înțelege cauzele.
Studiile bolii cu privire la migrație au arătat că persoanele născute într-o zonă a lumii cu un risc ridicat de SM care se mută apoi într-o zonă cu un risc mai scăzut înainte de vârsta de 15 ani, dobândesc riscurile existente noii zone. Aceste date sugerează că expunerea la un agent de mediu care are loc înainte de pubertate poate predispune o persoană să dezvolte SM mai târziu.

  • Factori virali

Deoarece virusurile sunt bine recunoscute ca fiind cauze ale demielinizării și a inflamației, este posibil ca un virus sau un alt agent infecțios să fie un factor de declanșare a SM.

Ipoteza virală se bazează pe mai multe argumente. Coeficienții de ser cu anticorpi  antivirali și în special antirujeola sunt mai ridicați la bolnavii cu SM decât la subiecții martori.
Vârsta apariției bolilor virale ale copilăriei și, în special, a rujeolei este mai mare la bolnavii cu SM comparative cu subiecții martor.

  • Factori Genetici

Deși SM nu este ereditară, într-un sens strict având o rudă de gradul întâi (părinte, frate cu SM) crește riscul unui individ de a dezvolta boala mai mult decât pentru alte persoane.
Studiile au arătat că există o prevalență mai mare de anumite gene în rândul populațiilor cu rate mai mari de SM. Factori genetice comune au fost, de asemenea găsite în unele familii în care există mai mult de o persoană cu SM. Unii cercetători susțin că SM se dezvoltă deoarece o persoană se naște cu o predispoziție genetică, care, în urma expunerii, declanșează un răspuns autoimun.