Masă rotundă ASMR 2017

Asociația de Scleroză Multiplă din România a organizat în data de 29 septembrie 2017 la București o masă rotundă cu părțile implicate în programul național de Tratament pentru SM, dezbatere la care au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Sănătate, Agenției Medicamentului din România, Societății de Neurologie din România, spitale de neurilogie din Craiova, Iași și Oradea, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, alte părți interesate. 

În cadrul acestei mesei rotunde, care a avut tema: îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienții afectați de scleroza multiplă desfăşurate astăzi, Asociația de Scleroză multiplă din România (ASMR), a solicitat Ministerului Sănătăţii creşterea numărului de centre autorizate la nivel naţional care să se adreseze persoanelor diagnosticate cu această afecţiune, dar şi celor care prezintă complicaţii, precum şi continuarea activităţii centrelor deja existente.

În ţara noastră sunt înregistraţi cu tratament aproximativ 4.000 de pacienţi cu scleroză multiplă, aceştia fiind trataţi în 11 centre, cu o medie de 400 de pacienţi/ centru. Din cei 4.000 de pacienţi, peste 2.000 sunt tratați în Bucureşti, unde  există centre în care sunt trataţi aproximativ 700 de pacienţi, fapt care aglomerează centrele şi afectează calitatea serviciilor medicale. Deschiderea de noi centre și transferarea pacienților în aceste centre de proximitate ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.
 
Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, prezent la Masa rotundă, a menţionat că va lua în calcul solicitarea şi că va cere Comisiei de Neurologie din cadrul Ministerului Sănătăţii să facă o analiză în acest sens. Totodată, oficialul a precizat că Programul Naţional de Scleroză Multiplă este unul care merge bine şi că tot ce se doreşte este ca pacienţii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale.
 
„Ne dorim ca pacientul să fie în siguranţă, iar centrele să funcţioneze în contract cu spitalele judeţene. Acolo unde nu există această posibilitate, atunci centrul va veni acolo unde pacientul are acces la toate facilităţile. (...) Eu am încredere în toţi specialiştii care îngrijesc aceşti bolnavi”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul Mesei rotunde.

În acelaşi timp, prof. dr. Bogdan Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a adăugat: „Un centru are datoria de a-i urmări şi trata pe pacienţi. Dar există şi posibilitatea apariţiei unor complicaţii. Trebuie să disecăm situaţiile şi să facem un protocol astfel încât toate cazurile să fie rezolvate corect şi rapid. Există o încărcare mare cu pacienţi per medic în ţară. Suntem pentru mărirea numărului de centre, însă trebuie să avem specialişti în acest domeniu formaţi şi în Iaşi şi în Craiova. Şi treptat, trebuie să asigurăm şi accesul pacientului la medic.”

Cu privire la soluționarea blocajelor privind transferul pacienților de la un centru de tratament la altul, spre exemplu de la București la un alt centru din țară (Cluj, Iași, Tțrgu Mulreș, Timișoara, Oradea), delegatul Casei naționale de Sănătate la ccest eveniment a precizat că nu există nici o prevedere legală sau instrucțiune care să îngrădească dreptul de transfer a pacientului la un alt centru. Astfel, în cazul în care un pacient dorește să se transfere la un alt centru este suficientă notificarea centrului actual prin adresarea unei cereri de mână pentru informarea centrului, care va transfera dosarul pacientului către noul centru care a aprobat dosarul de tratament.

Actualizarea listei de terapii disponibile pentru pacienții afectați de scleroza multiplă în România se va realiza în cursul anului 2018, așa cum declară în cadrul acestui eveniment delegatul Agenției Naționale a Medicamentului.

Vizibilitate mediatică pentru acest eveniment:

TVR

PROTV

PRIMATV

Libertatea.ro

Sanatatea TV

Medicalmanagement.ro

MS.ro

scoalapacientilor.ro

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul Seminarului național SM 2017

Tag-uri ultimele știri