Inscriere newsletter
Navigare

Rituximab, tratament de lungă durată

 

11 ianuarie 2018

de MAGDALENA KEGEL

traducere ștefania Pescaru

Un studiu suedez arată ca pacienții cu scleroză multiplă, al căror prim tratament este Rituxan (rituximab) de la Genentech, rămân pe el mai mult decât cei care incep tratamente cu alte medicamente modificatoare ale bolii.                                                                                               

Potrivit cercetatorilor de la  “Karolinska Institutut”,  când pacientii încetează să mai ia Rituxan, de obicei, nu este pentru lipsa de eficacitate sau efecte secundare - motive care au dus la întreruperea administrarii in cazul celorlalte altor medicamente. De asemenea, ei au afirmat ca pacientii de pe Rituxan au mai putine recidive si mai putine leziuni cerebrale noi decat cei de pe alte terapii. Leziunile cerebrale sunt zone în care teaca de mielina care acoperă celulele nervoase s-a deteriorat.

Echipa a vrut să studiezeze diferențele de întrerupere a tratamentului cu Rituxan de către pacienți, în comparație cu alte tratamente. Studiul a cuprins pacienții nou-diagnosticati cu sleroza multipla recurent-remisiva (SMRR) din două regiuni din Suedia - Västerbotten și Stockholm.

Lucrarea lor, "Eficacitatea comparativă a rituximabului și alte opțiuni inițiale de tratament pentru scleroza multiplă", a apărut în revista JAMA Neurology. Studiul a cuprins 494 de pacienți cu SMRR a căror vârstă medie a fost de 34,4 ani.

Rituxan a fost medicamentul de primă linie ales ca tratament de neurologi pentru pacienții din regiunea Västerbotten, care se află în nordul Suediei. Optzeci și unu la sută dintre pacienți au urmat tratamentul. În schimb, doar 18% dintre pacienții din regiune Stockholm (din sudul tarii) au primit Rituxan.

Tratamentele pe care le luau alți pacienți au inclus medicamentele injectabile interferon beta și acetat de glatiramer (comercializate ca versiuni Copaxone și generice), medicamentele orale Gilenya (fingolimod) și Tecfidera (fumarat de dimetil), precum și tratamentul perfuzabil cu Tysabri (natalizumab). Producătorii acestor medicamente sunt: Copaxone-Teva Neuroscience, Gilenya- Novartis, iar Tecfidera și Tysabri- Biogen.

Cercetatorul a descoperit ca pacienții care au luat Rituxan au rămas pe el semnificativ mai mult decât cei care urmau alte tratamente. Dintre cei 120 de pacienți tratați cu Rituxan, doar șapte au renunțat în perioada de studiu de patru ani.

Principalul motiv pentru întreruperea tratamentului la patru dintre pacienți a fost sarcina. Un pacient a renunțat deoarece boala sa s-a stabilizat și unul datorită efectelor secundare.

Cercetatorii au spus ca pacientii de pe Tecfidera si Gilenya au avut cele mai mari rate de intrerupere a tratamentului datorita agravarii bolii lor sau a efectelor secundare. Treizeci și opt la sută s-au oprit deoarece boala s-a agravat și 28% din cauza efectelor secundare.

Principalul motiv pentru care pacienții tratați cu Tysabri au renunțat a fost că testele au arătat prezenta virusului John Cunningham. Virusul este, de obicei, inactiv. Un sistem imunitar compromis poate duce la apariția unei boli cerebrale care poate pune viața în pericol, cunoscută sub denumirea de leucoencefalopatie progresivă multifocală sau LMP. O treime dintre pacienții tratați cu Tysabri au fost pozitivi la testul pentru acest virus.

O altă constatare a fost creșterea ratelor de recădere și a leziunilor cerebrale noi mai frecvente la pacienții care utilizează alte tratamente decât Rituxan.

În plus, pacienții care urmau tratamente injectabile au prezentat mai frecvent reacții adverse ușoare decât cei care luau Rituxan. Ratele evenimentelor adverse moderate și severe au fost similare în cele două grupuri.

"Concluziile noastre unanime sugereaza ca Rituximab are performante mai bune decat alte medicamente utilizate in mod obisnuit pentru DMTs (medicamente pentru modificarea bolii) la pacientii nou diagnosticati cu SMRR ”, spun cercetatorii.                                                                 

In timp ce studiul a oferit o privire asupra eficacitatii si sigurantei acestor medicamente intr-un cadru real, echipa a spus ca este necesara extinderea cercetarilor de acest fel.

Sursa: multiplesclerosisnewstoday.com