Inscriere newsletter
Navigare

Imunoterapia promite rezultate în tratarea SM

O terapie experimentala pe baza sistemului imunitar pare sigura pentru persoanele cu forme progresive de scleroza multipla. Iar un studiu preliminar sugereaza ca la unele persoane, ar atenua simptomele.

Aceste constatari se bazeaza doar pe studiul a 6 pacienti, iar cercetatorii australieni au subliniat ca sunt necesare cercetari suplimentare.

Dar au fost incurajati de faptul ca aceasta abordare nou privind scleroza multipla nu prezinta efecte secundare majore. In plus, trei din cei sase pacienti au inregistrat o ameliorare a simptomelor, inclusiv reducerea starii de oboseala si imbunatatirea mobilitatii.

Cu toate acestea, nu se stie exact cum trebuie interpretate aceste ameliorari, a spus Bruce Bebo, vicepresedinte executiv al departamentului de cercetare al National Multiple Sclerosis Society (Societatii Nationale pentru Scleroza Multipla). Studiul a fost un studiu de faza 1, adica a fost conceput doar pentru a testa daca terapia este sigura.

„Pe baza acestui studiu preliminar, terapia pare sigura” a mai spus Bebo, care nu a participat la cercetare. „Dar as fi si mai precaut in ceea ce priveste concluziile legate de imbunatatirile clinice” a subliniat acesta. Sunt necesare studii clinice riguroase, la scara larga pentru a stabili daca intr-adevar, tratamentul functioneaza, a precizat Bebo.

Scleroza multipla este cauzata de atacul sistemului imunitar impotriva invelisului protector al filamentelor nervoase din coloana vertebrala si creier. In functie de locul afectat, simptomele pot include probleme de vedere, slabirea muschilor, amorteala si dificultati de coordonare si de mentinere a echilibrului. Majoritatea persoanelor care sufera de scleroza multipla sunt diagnosticate initial cu forma „recurent remisiva”, adica simptomele se intensifica o perioada, iar apoi se atenueaza.

La noul studiu au participat pacienti cu scleroza multipla progresiva, in care boala se avanseaza constant fara perioade de remisie. Majoritatea sufereau de forma „secundar” progresiva, cu alte cuvinte, acestia au fost diagnosticati initial cu scleroza multipla recurent remisiva, care s-a agravat. Unul dintre pacienti suferea de scleroza multipla progresiva de la inceputul studiului, boala cunoscuta sub denumirea de scleroza multipla „primar” progresiva.

Pacientii au fost de acord sa incerce un tratament care nu mai fusese studiat, a spus co-autorul studiului, Rajiv Khanna, de la QIMR Berghofer Medical Research Institute (Institutul Medical de Cercetare Berghofer QIMR ) din Brisbane, Australia. Abordarea este cunoscuta ca imunoterapie „adoptiva”, situatie in care celulele T ale sistemului imunitar al pacientului sunt genetic programate sa atace un inamic, precum celulele canceroase. Echipa condusa de Khanna a prelevat probe din celulele T ale pacientilor cu scleroza multipla, apoi le-au modificat care sa le mareasca capacitatea de a recunoaste si ataca virusul Epstein-Barr. Respectivele celule T au fost reintroduse in sangele pacientilor, in doze care au crescut gradual pe parcursul a sase saptamani.

Majoritatea persoanelor ajung sa se infecteze la un moment dat cu virusul Epstein-Barr. Dar oamenii de stiinta sunt de parere ca joaca un rol in aparitia sclerozei multiple la anumite persoane. Potrivit spuselor lui Khanna, exista dovezi conform carora evolutia sclerozei multiple este corelata cu „activarea” in organism a virusului Epstein-Barr. Obiectivul terapiei cu celule T este „eliminarea” celulelor B, un alt tip de celule imunitare, infectate cu virusul Epstein-Barr. Oamenii de stiinta au precizat ca pe parcursul a sase luni, niciunul dintre pacienti nu a suferit efecte secundare grave cauzate de tratament.

In plus, trei dintre acestia au inregistrat o ameliorare a simptomelor dupa doua pana la opt luni de la prima infuzie de celule T. Rezultatele studiului urmeaza a fi prezentate in cadrul conferintei anuale a American Academy of Neurology (Academiei Americane de Neurologie), care are loc intre 22 si 28 aprilie in Boston.

Biologia care sta la baza terapiei cu celule T nu este pe deplin inteleasa, a precizat Bebo. Desi se crede ca virusul Epstein-Barr reprezinta un factor in dezvoltarea initiala a sclerozei multiple, acest lucru nu este demonstrat, a mai spus acesta. Bebo a precizat ca pe de alta parte, exista dovezi potrivit carora celulele B provoaca inflamatii la pacientii cu scleroza multipla. Acesta a tinut sa precizeze ca de fapt, un medicament nou pentru tratarea sclerozei multiple, aprobat luna trecuta actioneaza impotriva celulelor B.

Medicamentul respectiv, care se numeste Ocrevus (ocrelizumab) este primul medicament aprobat pentru tratarea sclerozei multiple primar progresive in Statele Unite. Poate fi administrat si pacientilor cu scleroza multipla recurent remisiva. Bebo sustine ca daca terapia experimentala cu celule T aduce beneficii in tratarea sclerozei multiple, acest lucru se datoreaza eliminarii celulelor B. Chiar daca abordarea aceasta se dovedeste eficienta, punerea in practica a unei astfel de terapii presupune obstacole practice, a adaugat Bebo.

Khanna a spus echipa sa colaboreaza cu o companie biotech americana pentru perfectionarea tratamentului, spre exemplu, prin crearea unei versiuni „autonome” de celule T care ataca virusul Epstein-Barr. Bebo a supliniat importanta imaginii de ansamblu: Noul medicament tocmai ce a fost aprobat, iar alte medicamente sunt in curs de lansare pe piata. „Aceasta este una dintre numeroasele abordari testate” a declarat Bebo. „Descoperim tot mai multe despre evolutia sclerozei multiple. Asa ca viitorul pare stralucit.”

Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

sursa: doc.ro