Terapia de grup în scleroza multiplă

Florin Badale, psiholog

Ce este terapia de grup?

Un procent crescut dintre persoanele cu SM au pe parcursul bolii diverse probleme emoționale, unele ajung chiar la depresie și anxietate, ca și manifestări clinice, patologice.

În acest context este foarte important ca persoana să recunoască, să fie sinceră și deschisă cu propria persoană și să solicite ajutor de specialitate atunci când stare emoțională influențează capacitatea de a lua decizii, capacitatea de a face față bolii și implicarea în viața de zi cu zi, capacitatea de a continua tratamentul medicamentos.

Terapia de grup este o formă de terapie în care grupul este mijlocul carre contribuie esențial la recuperare. 7–8 persoane se intâlnesc saptamânal, sub îndrumarea unui psiholog cu pregatire în terapia de grup, pentru a discuta despre anumite probleme, comune tuturor participantilor. Psihoterapia de grup se adreseaza unei game largi de probleme si dificultăți ( depresie, anxietate, divort, alcoolism, dependenta de droguri, dificultati interpersonale, abuz fizic si sexual, decesul partenerului, etc.), si utilizează diverse tehnici care pot fi verbale, expresive, etc.

Persoanele care formează grupul de terapie vor simți ca nu sunt singurii care au o “problemă” sau mai multe, ci că și alții trec prin situații similare și astfel grupul devine o sursă de sprijin.

Desigur există niște reguli ale grupului, care de obicei se stabilesc la începutul terapiei și trebuiesc urmate de toți membrii, pentru a proteja și crea o atmosferă de siguranță și de sprijin.

În cadrul terapiei sunt împărtășite sentimente, experiențe personale, gânduri. O persoană poate povesti despre evenimentele prin care a trecut între două ședințe sau despre evenimente petrecute de-a lungul vieții sale, cum a făcut față acestora, care au fost reacțiile sale. Ceilalți participanți sunt invitați chiar să ofere un feed back sau să își exprime diverse păreri.

De ce terapie de grup și nu individuală?

Terapia de grup este o modalitate terapeutica de sine stătătoare care are propriile atuuri, unele dintre ele neregăsindu-se în cadrul terapiei individuale.  In primul rând pentru că persoana poate beneficia de experiența tuturor membrilor și nu numai de indicațiile terapeutice folosite. Apoi, coeziunea grupului face ca ulterior să se lege relații mai strânse între membrii grupului, adesea acesta funcționând ca grup de sprijin informal și după încheierea terapiei.

Dacă vă decideți să începeți o terapie de grup este bine sa știți ca nu veți fi presat să vorbiți despre dumneavoastră sau să dezvăluiți anumite lucruri intime dacă nu doriți să faceți acest lucru. Totuși, cu cât veți participa mai mult cu atât veți beneficia mai mult din experiența aceasta.

Cât de utilă este terapia de grup în scleroza multiplă?

Persoanele diagnosticate cu SM care urmează ședințe de terapie de grup au mai puține probleme legate de anxietate și depresie, impactul pe care boala îl are zi cu zi se reduce iar calitatea vieții se îmbunătățește.