Exerciții fizice în SM

În general, a face mișcare este o activitate care are efecte benefice, fiind o componentă extrem de importantă a sănătății și a stării de bine. 

Oricât ați fi de afectat de SM, există exerciții fizice care pot fi de ajutor pentru a vă menține în formă, sănătatea și pentru a vă ameliora atât anumite simptome ale bolii, cât și efectele lor. 

Fizioterapia și exercițiile regulate pot să vă ajute să vă mențineți într-o formă optimă. Ar fi bine să discutați cu fizioterapeutul / kinetoterapeutul dumneavoastră ce program de exerciții vi s-ar potrivi.

Nu există exerciții speciale pentru SM. Fiecare persoană fiind afectată în mod diferit de SM i se va potrivi un anumit tip de exercițiu / exerciții.

Tipuri de exerciții:

  • kinetoterapia
  • fizioterapia
  • t'ai chi
  • stretching
  • aerobic (cum ar fi mersul pe biciclet[, jogging-ul sau canotajul)

S-ar putea să aveți nevoie de ședințe regulate de fizioterapie, kinetoterapie sau să faceți anumite exerciții la domiciliu. Pentru unele persoane de ajutor pot fi ședințele de înot, yoga, t'ai chi și călărie. Chiar și grădinăritul, realizarea treburilor casnice sau plimbările pe distanțe mici te va menține în formă. Pe lângă menținerea unui tonus muscular bun, exercițiile fizice sunt o modalitate de relaxare.

Puseele și mișcarea

Nu s-a demonstrat că mișcarea ar înrăutăți starea sănătății persoanei cu SM pe termen lung sau că ar cauza apariția unui puseu.

În orice caz, dacă vă confruntați cu un puseu ar fi indicat să nu faceți exerciții fizice până ce simptomele nu s-au stabilizat și ați urmat un tratament cu inflamator steroidian. După perioada de stabilizare un fizioterapeut vă poate ajuta cu un program de reabilitare.

Organizațiile SM pot să vă ajute cu programe de exerciții sau să vă recomande facilități sau personal de specialitate pentru asemenea activități.